Logó
 / / A Magyar Múzsa aktuális száma - 2022. március

A Magyar Múzsa aktuális száma - 2022. március

Rovat: | Feltöltve: 2022. március 08.

                                                                                              

"Annak, ki írna

                                                                                               ne tanácsot adj, hanem

                                                                                               írószerszámot." (Fodor Ákos)

A Magyar Múzsa kulturális folyóirat ez évi első számát olvasva megtapasztalhatjuk, hogy a folyóirat jelentős változáson megy át, figyelembe véve a minőségi irodalom követelményeit. Az igényesség égisze alatt lehetőséget biztosít közismert, már bizonyított alkotóknak éppúgy, mint tehetséges amatőröknek, amikor a szó jó értelmében, azokra gondolunk, akik az írást nem hivatásszerűen művelik.

Az első, tavaszi számban ismeret bővítő írásokkal találkozhatunk, melyek nemzeti ünnepünkhöz is kapcsolódnak, ennek fényében ajánljuk olvasóinknak Döbrentei Kornél Petőfi képzelt naplójából című írását, de a Dante évfordulóhoz kötődve még további ismereteket szerezhetünk Cs. Varga István Dante emlékeivel a nagy olasz költőről. A lap elsősorban a nemzeti értékek és hagyományok megőrzését tartja szem előtt, így került oldalaira a 80 évvel ezelőtt elhunyt erdélyi magyar költő, Reményik Sándor jellemző motívumait ismertető tanulmány-részlet Fenyő, szikla, hajó címmel.

Első lapszámunkban új, eddig nem publikált szerzők is olvashatók, így két szegedi szerzőt ajánlunk a bibliofilek figyelmébe; a hosszú ideig református lelkészként tevékenykedő Patócs Molnár János Buszon című novelláját és Farkas Csaba újságíró Két utazás című írásait. További novellákat olvashatunk, a teljesség igénye nélkül, Benyhe István és Orémus Kálmán tollából, vagy kiemelhetjük Magyary Hunor Körforgás című novelláját, melyben az író a valódi szeretetre képtelen ember életét pergeti le teremtője előtt, ahol a végső megoldás már csak az újjászületés lehet, hogy jobb emberek lehessünk.

Megismerhetjük Stanics Erzsébet Szemek című novelláját, s Lengyel János tollából, egy interjú keretében fontos információkat szerezhetünk a kárpátaljai sajtó történetének alakulásáról a Kovács Márton Erzsébet újságíróval és szerkesztővel folytatott beszélgetésben.

Az aktuális eseményekhez kapcsolódó írások is megjelennek a lapban, amikor a Turbók Attila tollából született Kainovok, Abelovicsok című versre gondolunk, mely a ’szomszédháborúk szomszédjaként’ alcímet viseli. Egy másik versben, a Fortissimoban, a nemzeti hovatartozás fontosságát emeli ki Oláh Tamás költő.

Versekből igazán nagy a merítés, új szerzők neveivel is találkozhatunk. A székelykeresztúri polgármesteri hivatal kulturális referenseként dolgozó Szente B. levente Szilágyi Domonkosnak ír odaátra Nincsen könyv címmel, Benke László tollából Az élet szerelmese költőjéhez, Jack Londonhoz című versét olvashatjuk. A palettát színesítik Péter Erika, Lakatos-Fleisz Katalin, Orosz Margit, Pődör Gyögy,Hanácsek Erzsébet, Ködöböcz Erika Istenes Tibor versei is. Első alkalommal jelentkezik a lapban Kállay Kotász Zoltán, a Napkút munkatársa Nokedli című versével, s a fiatal, ügyvédként dolgozó Császi Zsüliet versvilágába is most pillanthatunk be először.

Örök aktualitást szólaltat meg Pete László Miklós Trianon vigyora című verse vagy Lengyel Géza még mindig az epidémia következményeit idéző Maradj otthon! figyelemfelkeltő írása. És nem hagyható ki a január 19-én elhunyt Cselényi István Gábor költő, filozófus és teológia professzor A dolgok belseje című verse sem.

A hagyományoknak megfelelően egy irodalmi lap utolsó oldalairól nem hiányozhatnak a recenziók, kritikák sem. Itt olvashatjuk Saitos Lajos Fellinger Károlyról írt méltatását. Turbók Attila Benyhe István novelláit helyezi górcső alá, Pozsgai Györgyi pedig Bán Tibor költészetének mélyrétegeit tárja fel Magasság és mélység között címmel.

A hagyományoknak megfelelően Mártonfi Benke Márta képzőművészeti rovatában Szurcsik Józseffel folytatott műtermi beszélgetését kísérhetjük végig Arcok és tájak címmel.

                                                                                          Csontos Márta

Címke:

Lépjen velünk kapcsolatba!

Küldje el kéziratát! Minél több kapcsolatot szeretnénk, és kölcsönös együttműködés kialakítását tervezzük mindenkivel, akivel lehet és érdemes...

    Adatait harmadik félnek nem adjuk ki és az adatvédelmi elveink szerint tároljuk.
    2022 - Magyar Újságírók Közössége, Minden jog fenntartva | Tárhelyszolgáltató: Euro Bioinvest Kft.
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram