Logó
 / / A Magyar Múzsával Svájcban

Lengyel János

A Magyar Múzsával Svájcban

Rovat: | Feltöltve: 2022. április 05.
Hilda és én

2018-ban kezdtük el Katzler Hildával a Magyar Múzsa népszerűsítését, először csak Magyarországon, majd a Kárpát-medencében, Kárpátalján, Erdélyben, a Felvidéken, aztán eljutottunk Ausztriába, majd Dániába is, a következő állomás pedig Svájc, pontosabban a festői Genf városa.

Múzsák Genfben

Itt él már hosszú évek óta a folyóirat állandó szerzője és a Magyar Újságírók Közösségének tagja, A. Túri Zsuzsa költő. Az ő révén kerültünk kapcsolatba a Genfi Magyar Kulturális Központtal, amelynek vezetője Tóth Kata meghívott minket, hogy a közösség tagjainak tartsunk egy irodalmi műsort, népszerűsítve a Magyar Múzsa folyóiratot és egyben a kortárs magyar irodalmat.

         Április 1-én indultunk Budapestről, és a genfi télbe érkeztünk meg, ugyanis nagy pelyhekben esett a hó, Zsuzsa elmondta, hogy egész télen alig volt erre példa. Elszánt emberek vagyunk, ha már eljutottunk ebbe a gazdag történelmi múlttal rendelkező városba, egy kis hóesés és némi szélvihar nem akadályozott meg minket abban, hogy egy kiadós séta közben megnézzük a főbb nevezetességeket. Vendéglátónk, Zsuzsa volt az idegenvezetőnk. Megnéztük többek között a genfi tavat, az óváros középkori házait, a patinás városházát, az egyetem parkjában található Reformátorok falát, ahol Bocskai János szobra is áll, számos templomot, köztük a Szent Péter székesegyházat, ahol láttuk Kálvin János székét is stb.

         Villamossal és busszal utaztunk a Genfi Magyar Kulturális Központ épületéhez, ami a külvárosban található. Itt Tóth Kata és a munkatársa fogadott minket, Kata, aki a Délvidékről származik, elmondta, hogy Genfben mintegy 400 magyar él és négy magyar szervezet működik, a pandémia okozta lezárások óta a miénk volt az első rendezvényük. Miután átadtuk a könyvtáruknak szánt ajándékot, már meg is érkeztek az első nézők, később igencsak családias hangulat alakult ki.

A műsorunknak A Magyar Múzsával Svájcban címet adtuk. Miután mindketten bemutatkoztunk, röviden beszéltem a 2002-ben alakult Magyar Újságírók Közösségről, amely szervezet adja ki a Magyar Múzsa című folyóiratot. majd felolvastam dr. Lovas Dániel elnök úr rövid köszöntőjét. Ezt követően Katzler Hilda következett, aki a szövetség irodavezetője és a folyóirat lektora, magyar népdalokat énekelt, majd az idén ötödik születésnapját ünneplő folyóirat történetéről, célkitűzéseiről, eddig elért eredményeiről beszélt, továbbá felsorolt néhány szerzőt, akik publikáltak vagy ma is publikálnak nálunk. Megjegyzem eddig már száznál is többen vannak, és szerencsére egyre több tehetséges fiatal jelentkezik. Ami azt illeti, a szerzőink között a pályakezdők és haladók mellett József Attila, Kossuth és más díjakkal elismert alkotók is vannak.

         Kárpátaljai magyar íróként a program összeállításakor főként a folyóirat kárpátaljai szerzőinek verseiből válogattam. A verseket Hilda olvasta fel, a saját művei mellett, elhangzott A. Túri Zsuzsa, Csontos Márta, Vári Fábián László, Finta Éva és Marcsák Gergely egy-egy verse, de előadta az egyik általam írt verset is. A politikai helyzetet nézve, nagyon aktuális most Finta Éva Lopják Európát című műve, a közönség külön megtapsolta Marcsák Gergely Fekete Tisza című versét, amit a műsor végén el is kértek tőlem. Ennek kapcsán szót ejtettem a kortárs kárpátaljai magyar szerzőkről.

         Nem volt az eredeti programban, de mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze és amúgy is mindig fenntartom a változtatás lehetőségét, a Magyar Múzsa mellett bemutattam a Csernák Árpád vezette kaposvári Búvópatak, a Szemere Judit szerkesztette budapesti Kárpátaljai Hírmondó és a beregszászi Együtt című folyóiratot is, aminek Vári Fábián László a főszerkesztője. A Búvópatak apropóját az adta, hogy a folyóirat idei januári számában olvasható az A. Túri Zsuzsával készített interjúm.

Búvópatak, Genf

A Hírmondónak és az Együttnek korábban hosszú éveken át voltam állandó szerzője, az Együtt, ami Kárpátalja egyetlen kulturális folyóirata, idén ünnepli huszadik születésnapját. Megemlítettem még a dr. Dupka György történész által vezetett Intermix Kiadó munkásságát is.

         Nagyon kedves beregszászi ismerősöm, dr. Mitracsek Ödön, miután megtudta, hogy Genfbe utazom, megkért, hogy adjam át az általa alapított díjat A. Túri Zsuzsának és a Genfi Magyar Kulturális Központnak.

A díj átadása után A. Túri Zsuzsával
Mitracsek-díj, Tóth Kata

A műsor végén Hildáé volt a főszerep, miután felolvasta A költő és az álköltő című humoreszkemet, újabb népdalokat énekelt nagy sikerrel.

Hilda olvas

A hivatalos program után kötetlen beszélgetés alakult ki, ahol a közönség kérdezhetett, véleményt mondhatott. Többek között szóba került a kárpátaljai magyarság helyzete, a kortárs magyar irodalom, a magyarországi kultúrharc, a kezdő szerzők érvényesülési lehetőségei, de igazán parázs vita azon alakult ki, hogy ki a költő és ki nem.

         Külön öröm, hogy a közönség soraiban ülő Nagy Tímea személyében a folyóiratunk egy újabb szerzővel gazdagodott. Azt is meg kell említenem, hogy a rendezvényünk kedvéért, több mint 300 kilométert utazott Szántó-Molnár Teca és Szántó András, a Zürichi Magyar Egyesület képviseletében. Külön köszönet jár nekik ezért. A jó hangulatú eszmecsere során rengeteg új barátot szereztünk.

         Már hajnalodott, amikor nyugovóra tértünk. Másnap Zsuzsa és a férje André vittek ki minket a repülőtérre, útközben még megejtettünk egy rövid városnézést, megnéztük a virágórát. A hazafelé vezető út sima volt, csodálatos látványt nyújtottak a felhőtakaróból kitűnő Alpok hegycsúcsai. Amikor Budapesten leszállt a gép, elismeréssel könyveltük el, hogy egy újabb szép és emlékezetes élménnyel gazdagodtunk.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Küldje el kéziratát! Minél több kapcsolatot szeretnénk, és kölcsönös együttműködés kialakítását tervezzük mindenkivel, akivel lehet és érdemes...

    Adatait harmadik félnek nem adjuk ki és az adatvédelmi elveink szerint tároljuk.
    2022 - Magyar Újságírók Közössége, Minden jog fenntartva | Tárhelyszolgáltató: Euro Bioinvest Kft.
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram