Logó
 / | / ÚJÉVI GONDOLATOK

Mártonfi Benke Márta

ÚJÉVI GONDOLATOK

Rovat: | | Feltöltve: 2022. április 03.

Nem tudom, ki hogy van vele, de számomra félelmetes a jövő. Sokat rágódom azon, mi lesz a gyerekeinkkel és a gyerekeink gyerekeivel? Milyen világot hagyunk örökül?

Sajnos, nagyon lehangoló a jövőkép. Miközben, persze, a tudomány óriási lépéseket tesz előre. A minap posztoltam egy cikket a világűrbe kilőtt űrtávcsőről, mely több évtized alatt készült el számtalan tudós, csillagász, mérnök erőfeszítése által. A James Webbnek elnevezett szerkezet minden idők legmodernebb űrteleszkópja az infravörös tartományokban vizsgálódik, ami azt jelenti, hogy képes lesz feltárni a legkorábbi galaxisok születését, talán még az ősrobbanáson túl is látni fog. De kit érdekel ez?

Nem tudom, hogy a Facebook hibája, hogy a feltett tudományos hírt egyetlen ismerősöm sem lájkolta, feltételezem, nem is olvasta el senki, vagy netán azért nem tartott érdeklődésre számot, mert ez a tény már az átlagos emberi aggyal szinte felfoghatatlan, és olybá tűnik, mintha ez a szenzáció a mi hétköznapi életünkre nem lenne hatással. Valóban, nehéz elképzelni egy, a jelenben élő embernek, hogy miféle haszna lehet egy ilyen űrtávcső vizsgálódásából? Mennyiben érinti a jelenét, az életminőségét, egzisztenciáját? A "most élj" elve érvényesül, hiszen oly rövid az emberi élet, ki tud törődni évmilliárdokkal, kit érint meg, hogy mit rejteget a távoli jövő?

Ugyanez a helyzet a klímakatasztrófa esetében. Tegnap a televízió kulturális csatornáján hallottam egy beszélgetést arról, mennyire hat az emberek pszichéjére a klímaváltozás. Szó volt az egyes ember felelősségéről, ami igen nagy, de mint kiderült, ha valaki mindenről lemond, betartja a szabályokat, hetven év alatt éri el, hogy csökkenjen a széndioxid kibocsátás annyit, amennyit egy globális cég egy másodperc alatt termel.

Nyilván, fontos, hogy az emberek környezettudatosan éljenek, de amíg nem tudnak lemondani az óriás profitról a nagy környezetszennyezők, addig a kisember igyekezete csöpp a tengerben. Rossz hír viszont, hogy az emberi természet nem változik. Jólétre, túlfogyasztásra törekszik, s ebben nincs megállás, gyakorlatilag önmaga elpusztítása felé halad. A beszélgetés közben elhangzott: nonszensz, ha enni akarunk, bemegyünk egy szupermarketbe, vagy rendelünk interneten vacsorát. Számunkra ez normális, pedig épp ez a képtelenség.

Szó esett arról is, hogy még a gyermekvállalási kedvet is befolyásolja a klímaváltozás, hiszen ha nem is akarják elhinni az emberek, hogy évtizedeken belül óriási változások lesznek a Földön, azért érzékelik mindennapjaikban az éghajlat szélsőségessé válását. Tornádók, viharok, árvizek, földrengések váltják egymást. A klímakatasztrófával foglalkozó tudósok közt készült felmérés pedig egyenesen elszomorító: kiderült, hogy 80 százalékuk depressziós, 50 százalékuk pedig nem vállal gyermeket.

Magam is gyarló ember vagyok, nem tudom fajomat megtagadni. Kopasztva, felboncolva veszem a csirkét, sőt, félig kész ételeket is vásárolok. Interneten rendelem a pizzát, meg egyéb, a jóléthez tartozó dolgokat, sokszor olyasmit is, amire talán nincs is nagy szükségem. Autóval rohangálok ide-oda. És el sem tudom képzelni, hogy villany nélkül éljek, egy kis elemlámpával kószáljak este az utcán, vagy ne legyen hűtőszekrényem, mosógépem és sorolhatnám. Bizonyára jobb lenne a természetnek és a Földnek, ha még mindig az őserdőben élnék. De, oda egyelőre nincs visszaút, legföljebb egy kataklizma válthatja ki, hogy mindent elölről kezdjünk. Erre azonban senki nem vágyik.

Az ember büszke az eszére, a tudására, a tehetségére, aminek eredményeképpen bolygónk lakóinak egy része jólétben él. Épp ez a lét teszi lehetővé, hogy ne csak a napi betevő megszerzésére fordítsunk energiát. Fedezzük fel azokat a csodákat, amiket mi még láthatunk, hallhatunk. Élvezzük a madarak énekét, merüljünk a tenger mélyére, nézzünk fel az égre és gondoljunk arra, hogy ha már oly kiválasztottak lettünk, hogy még a természetet is át tudjuk alakítani, akkor felelősek is vagyunk, és minden nap, minden egyes cselekedetünknél gondolkodjunk el, hogy mi, egyes emberek, hogyan menthetnénk meg gyermekeink számára a jövőt.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Küldje el kéziratát! Minél több kapcsolatot szeretnénk, és kölcsönös együttműködés kialakítását tervezzük mindenkivel, akivel lehet és érdemes...

    Adatait harmadik félnek nem adjuk ki és az adatvédelmi elveink szerint tároljuk.
    2022 - Magyar Újságírók Közössége, Minden jog fenntartva | Tárhelyszolgáltató: Euro Bioinvest Kft.
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram